Snoeien met Hendrik Jan
29 Augustus 2017

Snoeien met Hendrik Jan

Elk jaar komt het weer terug: snoeien! En wil je volop kunnen genieten van je tuin, dan is er ook geen ontkomen aan. Wil je je tuin een beetje in toom houden dan is het een must, maar ook voor een rijkere bloei en grotere vruchtopbrengst van bomen en struiken is snoeien onontbeerlijk.

 

Heel belangrijk dus dat je goed snoeigereedschap hebt om de klus te klaren. Want met goed gereedschap snoei je makkelijker, voorkom je lelijke wonden aan bomen en planten, en kan het zelfs een ontspannende bezigheid zijn. Wel zo aangenaam als het toch elk jaar weer terugkomt.

 

Als je met die wetenschap gaat kijken naar het assortiment snoeigereedschap dat wordt aangeboden kan het nog een hele opgave zijn om het juiste gereedschap te kiezen.  Want wat heb je nu voor welke klus nodig.

 

Kort gezegd kun je op een paar punten letten:

 

Stap 1 – de bek

 

·         Papegaaienbek          voor jonge takken en zacht hout

·         Aambeeld                  best geschikt voor oude takken en dood hout

·         Universeel                 vooral geschikt voor bloemen, dunne takjes en bv het oogsten van druiven

 

Stap 2 -  de dikte van de tak      

 

·         Dunne takjes en twijgjes tot ongeveer 2cm                              snoeischaar

·         Dikke takken (2 tot 4 cm)                                                       takkenschaar

·         Dikker dan 4cm                                                                      boomzaag         

 

Stap 3 – proberen!

 

Een te kleine snoeischaar is niet prettig, maar een te grote snoeischaar kan weer voor kramp zorgen. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeur, dus probeer vooral verschillende snoeischaren. Omdat je snoeigereedschap meestal meerdere keren per jaar gebruikt, en de klus jaarlijks weer terugkomt, loont het om even de tijd te nemen om de juiste snoeischaar uit te zoeken die het beste bij jou past.

 

Als laatste nog:

 

·         Ben je linkshandig? Er zijn speciale snoeischaren voor linkshandigen!

·         Leg je snoeigereedschap nooit in het zand, want zand in de veer of scharnierende delen is funest.

·         Houdt snoeigereedschap schoon. Een schoon snijvlak zorgt voor kleinere, schonere wonden aan de boom/struik, die daardoor sneller zal genezen.

·         Is het snoeigereedschap schoon en droog, voorzie scharnierende delen en veren dan van een drupje olie. Op die manier heb je het langste plezier van je gereedschap!

 

Ben je op zoek naar een goede heggenschaar, speciale buxusschaar, boomzagen of een handige boomsnoeiset waardoor je niet de boom in hoeft te klimmen om te snoeien? Ook die heeft Hendrik Jan in het assortiment. Het uitgebreide assortiment snoeigereedschap van Hendrik Jan vindt je op www.hendrikjan.nl

 

Succes!

 

Fijne dag,

 

Hendrik Jan