Appels en peren

Juni is een ideale maand voor de moestuin, want in feite kan en mag alles, van zaaien tot oogsten. De eerder gezaaide groenten zijn inmiddels goed zichtbaar, en andere groenten kun je nu juist gaan zaaien. Wil je weten wat je nu kunt doen om een seizoen lang te genieten van groente en fruit uit eigen tuin?


Inmiddels staan de gezaaide groenten en gewassen die we halverwege april gezaaid en gepoot hebben boven de grond. Zo zijn bijvoorbeeld de bieten, aardappels, wortels, meiraap en snijbiet al goed zichtbaar. Mochten de groenten in je moestuin te dicht op elkaar staan, verwijder dan een aantal plantjes zodat je uiteindelijk een goed resultaat krijgt. Het is belangrijk dat je de gewassen onkruidvrij houdt. De kunst van onkruid wieden is regelmaat! Hoe vaker, hoe beter. Daarbij is onkruid wieden dubbel effectief, het houdt namelijk het vocht vast in de grond waardoor je minder water hoeft te geven. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor je moestuin!


Zaaien

De nachtvorst is voorbij en dat betekent dat er weer nieuwe groenten gezaaid kunnen worden!
Het is nu de beurt aan de bonen, snijbonen en pompoenen om gezaaid te worden. Heb je veel last van slakken? Dit kun je voorkomen door koperen strips om gevoelige planten te plaatsen. Ook houden slakken niet van koffie. Een schoteltje koffiedik doet wonderen.


Verplanten

Heb je slaplantjes geplant? Verplant de jonge slaplantjes dan om meer ruimte te creëren. Plant ze bij voorkeur onder de stokbonen, zodat ze voldoende schaduw krijgen.


Oogsten

En het aller-leukste: het oogsten! De vroege aardappels, rabarber, sjalotjes en vroege tuinbonen kunnen als eerste geoogst worden.


Fruit uit eigen tuin

Naast alle groenten kunnen we natuurlijk ook volop genieten van fruit uit eigen tuin. Nu de bloesem, op enkele appelrassen na, bijna uitgebloeid is, kunnen we de zomersnoei toepassen op de appelbomen. De vrucht komt hierdoor optimaal in het licht en krijgt volop ruimte en warmte om te groeien.


Ze zeggen niet voor niets dat je appels niet met peren kunt vergelijken; een perenboom snoei je namelijk in de winter.


Heb je pruimenbomen? Dan dienen ze nu uitgedund te worden. Dit doe je door een deel van de vruchten eruit te halen. Doe je dit niet, zal de boom bezwijken door de zwaarte van de takken.


Eet smakelijk!