Nieuws

Onkruid herkennen en verwijderen

Paardenbloem
De gele paardenbloemen zijn eigenlijk een onmisbaar plaatje in het Nederlandse landschap, maar in je eigen tuin hebben we ze liever niet. Verwijder de lange penwortel volledig met een Hendrik Jan onkruidsteker.

Brandnetel
Iedereen herkent de brandnetel, ook het nare jeukende gevoel bij aanraking van de huid. Draag bij het verwijderen met de hand daarom goede handschoenen en verwijder de wortels volledig.

Haagwinde
De haagwinde is een woekerend onkruid wat ontzettend snel groeit in hagen en bomen. Je herkent ze aan de witte bloemen. Wanneer je de haagwinde niet verwijderd, overwoekerd hij de omliggende planten. Verwijder de haagwinde door alle wortels te verwijderen. Vergeet hierbij niet de slierten er volledig uit te halen. Controleer ook de omliggende planten door deze uit te graven en goed uit te kloppen.

Zevenblad
De Zevenblad blijft hardnekkig maar wanneer je deze met een greep goed uitspit en de wortelstukjes goed verwijderd ben je al een eind op de goede weg. Wel dien je de omringende planten schoon te maken. Dat wil zeggen: Uit de grond verwijderen en goed uitkloppen. Hierdoor verwijder je ook de achtergebleven wortels van de Zevenblad. Wanneer je dit hebt gedaan, kunnen de omringende planten weer de grond in.

Distels
Distels is een stekelige plant met een violet kleurige bloem. Ook deze plant dien je met wortel en al volledig te verwijderen.

Vogelmuur
De Vogelmuur is een eenjarig plant die je herkent aan de kleine, witte bloempjes.
Eenjarige planten kun je eenvoudig met de hand verwijderen of wanneer het er erg veel zijn gebruik je de Hendrik Jan schoffel of hak.

Boterbloem
Ze zien er schattig uit: boterbloempjes. Helaas scheiden de wortels van boterbloemen een stof ad die de groei van de omringende planten belemmeren. Je verwijderd ze door de grond met een Spa diep en goed uit te spitten.

Melkdistel
Melkdistel is een eenjarige distel met grijsgroen blad en gele bloemen. Je moet voorkomen dat er pluizige zaadjes ontstaan waarmee hij zich verder verspreidt. Wieden, schoffelen en hakken zijn effectief om hem met wortel en al te verwijderen.

Uiteraard zijn er nog vele andere soorten onkruid, die je gazon en borders kunnen ontsieren.

Door het gazon altijd goed kort te maaien, zorg je ervoor dat het onkruid geen kans heeft door te groeien.