Nieuws

De schoffel - Hollands glorie

Inderdaad, de schoffel is een Nederlandse uitvinding en wordt wereldwijd gebruikt om onkruid los te schoffelen waarna je het vervolgens met een hark opruimt. Door hem voor je uit te duwen, snij je ongeveer 1 cm diep het onkruid af en krijgt de grond lucht. Door de lange steel kun je bij het gebruik rechtop staan. De dwars geplaatste greep aan het uiteinde vereenvoudigd het duwen.

De schoffel is vooral geschikt voor niet te zware grond, en kan ook gebruikt worden om rechte randen van het gazon af te snijden.
Hendrik Jan heeft verschillende soorten en maten schoffels. Wanneer gebruik je bijvoorbeeld een rechte, een ronde of een hartvormige schoffel? Of werk je liever met een duw of trek schoffel?

Welke schoffel gebruik jij?
Een duwschoffel gebruik je door hem heen en weer door de aarde te bewegen. Een trekschoffel sla je in de grond en trek je naar je toe. Omdat een duwschoffel ook gebruikt kan worden als trekschoffel wordt de duwschoffel gehanteerd door Hendrik Jan.

De maat van de steel en de grootte van het blad heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur, lichaamslengte en houding. Wanneer je van plan bent een schoffel aan te schaffen, houdt ze even vast in de winkel en voel welke voor jou het prettigst in de hand ligt.

De rechte schoffel:

Een rechte schoffel is gemaakt voor het grove werk. Heb je een grote tuin, veel onkruid en wildgroei tussen bomen, struiken en planten dan gebruik je deze. De rechte schoffels van Hendrik Jan hebben allemaal een duw greep voor extra kracht en sturing bij het schoffelen. De rechte schoffel wordt gebruikt bij zandgrond.

- HENDRIK JAN SCHOFFEL RECHT 14 CM MET STEEL 1,6 M
- HENDRIK JAN OUD AMBACHT SCHOFFEL RECHT 16 CM MET STEEL 1,6 M


Ronde schoffel

Heb je veel bloemperken in de tuin, gebruik dan de ronde schoffel. Door de ronde vorm kun je eenvoudig tussen de bloemborders of moestuin heen schoffelen zonder schade aan te richten.


- HENDRIK JAN SCHOFFEL ROND 18 CM MET STEEL 1,6 M
- HENDRIK JAN SCHOFFEL ROND 16 CM MET STEEL 1,6 M
- HENDRIK JAN SCHOFFEL ROND 14 CM MET STEEL 1,6 M


Hartvormige schoffel

Door de punt en de vorm, kan deze schoffel makkelijk langs wortels van planten manoeuvreren zonder schade aan te richten. Juist door de punt is deze schoffel zeer geschikt voor de harde en zware kleigrond.


- HENDRIK JAN HARTSCHOFFEL 18 CM MET STEEL 1,6 M
- HENDRIK JAN HARTSCHOFFEL 16 CM MET STEEL 1,6 M
- HENDRIK JAN HARTSCHOFFEL 14 CM MET STEEL 1,6 M

 


Rondschoffel
Naast de veel gebruikte modellen schoffels heeft Hendrik Jan Oud Ambacht ook nog een speciale rondschoffel. Deze schoffel is ideaal voor plaatsen waar plantjes wat dichter bij elkaar staan zoals bijvoorbeeld de moestuin. Daarnaast snijdt deze schoffel aan alle kanten dus dat maakt hem ook nog extra handig in gebruik. Ook makkelijk voor de graskanten of onkruid tussen de tegels!

- HENDRIK JAN RONDSCHOFFEL STEEL 140 CM


Onderhoud van de schoffel.
Niets vervelender dan schoffelen met een bot blad. Houdt daarom je schoffel altijd scherp. Controleer regelmatig het blad, en vijl deze met een ijzervijl indien nodig.

Het komt vaak voor dat je tijdens het schoffelen tegen een steen aan botst, vijl hem daarom ook gedurende de werkzaamheden een keer. Na het werk de schoffel schoonmaken en insmeren met plantaardige olie.