Nieuws

De kleurrijkste planten in de herfst

Rond de herfstperiode zijn er in veel tuinen geen bloeiende planten meer te vinden terwijl er genoeg planten zijn die juist nu helemaal tot hun recht komen. Tijd om hier verandering in te brengen zonder afbreuk te doen aan de prachtige kleuren die de herfst met zich meebrengt.
De Herfstaster, nu in volle bloei en eenvoudig te verzorgen. Hij kan tegen de volle zon maar heeft een voorkeur voor een plaatsje waar wat schaduw te vinden is.

De Herfstanemoon is verkrijgbaar in roze, wit en paarse bloeikleuren en nu volledig in bloei. Zorg voor een plekje in de schuduw met humusrijke grond.


Een bloeiende bodembedekker is de Geranium Rozanne. De bloei stopt pas als de eerste nachtvorst zich aandient. (Met dank aan het blijvende mooie weer dit jaar). De Geranium Rozanne is niet alleen kleurrijk met fijn blad maar heeft als bijkomend voordeel dat het een border vrijhoudt van onkruid.


Of je nu een humusrijke of een kleigrond in je tuin hebt, de Gele Zonnehoed bloeit vanaf de zomer tot aan het late najaar en zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtinten. Daarnaast is de Gele Zonnehoed makkelijk te vermeerderen door te scheuren. Plant ze op een afstand van 25 cm om een goede sluiting tijdens de bloei te krijgen. Zolang je de uitgebloeide bloemen blijft wegknippen blijven zeker deze hele maand nog volop in bloei.


Het is een feest om te zien hoeveel vlinders op de piepkleine paars/lila bloemetjes van de Verbena (ijzerhard) afkomen. De Verbena kan eigenlijk overal bij geplaatst worden. Houd wel een beetje rekening met de hoogte. De Verbena kan de winter overleven maar soms verdwijnen ze. Geen paniek ze zaaien zich vanzelf uit en komen in het voorjaar vanzelf weer (overal) te voorschijn.

Ondanks de wat minder kleurrijke plant, verdient de Lampenpoetsersgras absoluut een plek in dit rijtje. De borstelige goudgele bloempluimen hangen sierlijk en geven een speels karakter aan de tuin. De bloempluimen verdrogen op den duur. Snoei ze niet af, in de winter zijn ze op hun mooist wanneer de vorst er een glinsterend laagje rijp op heeft gezet.

Je ruikt hem al van ver, de Viburnum. De knoppen worden rond deze periode gevormd en zijn wit/roze van kleur. In Januari kun je vervolgens al genieten van de bloemen die dan al naar voren komen.

De Zilverkaars of (Cimicifuga) is eveneens een kleurrijke herfstbloeier. Gezien de hoogte van deze plant zijn ze zeer geschikt als achtergrond in een border.
 
Last but not Least: De Wilde Wingerd, een inheemse klimplant die saaie muren omtovert in een stukje prachtig natuur. Een ode aan de herfst. Hoe meer zon, hoe roder het blad.