Nieuws

De Clematis

Heb je toevallig een prachtige (klim)plant in je tuin, maar heb je geen idee wat het is, dan is het waarschijnlijk een Clematis.

De Clematis, zeker geen vergeten plant, maar omdat er meer dan 300 soorten en 2000 variëteiten wereldwijd van zijn, zijn ze vaak moeilijk te herkennen. 
Het grootste gedeelte (90%) bestaat uit klimplanten het overige zijn kruidachtige vaste planten. Naast de grootbloemige soorten zijn er in de loop van de jaren door kruisingen ook klokvormige, cilindrische en urnvormige bloemen ontstaan in uiteenlopende kleuren.

De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen en bloeien de hele zomer. Deze soort groeit op hout dat hetzelfde jaar is gevormd, en snoei je na de winter zo medio februari/maart.

Gebruik hiervoor de HJ snoeischaar en knip ze to 20-25 cm boven de grond. De Montanasoorten herken je aan de kleine bloemen en de vroege bloei in het voorjaar. Deze soort snoei je pas in de zomer na de bloei.

Koffiedik kijken
Een Clematis heeft het hele jaar door voldoende vocht nodig. Leg wekelijks wat koffiedik rondom de aanleg van de plant. 
Hierdoor heeft hij altijd voldoende vocht. 
Koffiedik neemt namelijk het vocht uit de omgeving op en geeft het geleidelijk weer af. 
Voor een goede bescherming aan de voet kun je een dakpan plaatsen of andere plant laten groeien. Zo is de Clematis beschermt tegen (te) vellen zonnestralen.