1. Hendrik Jan weet er alles van.

 2. 16 Augustus 2017

  Zomersnoei Fruitbomen

  Zomersnoei Fruitbomen

  Alleen de Pitfruitbomen snoei in de zomer, de bekende soorten zijn de appels en de peren. De Steenfruitbomen zoals de perzik en de pruim snoei je na de oogst in het najaar.

 3. 10 Augustus 2017

  De Clematis

  De Clematis

  Heb je toevallig een prachtige (klim)plant in je tuin, maar heb je geen idee wat het is, dan is het waarschijnlijk een Clematis.

 4. 03 Augustus 2017

  De DO's en DONT's bewateren

  De DO's en DONT's bewateren

  In de zomer dient het water geven in een tuin zoveel mogelijk beperkt te worden. Door goede voedzame aarde te geven aan alle planten en het gazon is veel water geven simpelweg niet nodig. Hierdoor voorkom je dat planten lui worden en in de bovenlaag blijven van de bodem.

 5. 28 Juli 2017

  Luizenpluizen

  Luizenpluizen

  Bladluizen komen vaak voor op rozen. Ze vermeerderen zich bovendien snel waardoor er al gauw sprake is van een 'plaag'.

 6. 28 Juli 2017

  Druiven houden van veel licht

  Druiven houden van veel licht

  Druiven die te donker hangen komen niet helemaal op kleur en smaak.

 7. 19 Juli 2017

  Niets te bont

  Niets te bont

  Er zijn niet zoveel planten zilverbont en ook nog wintergroen of bladhoudend. Planten met die dubbele eigenschap zijn daardoor extra aantrekkelijk: echte blikvangers in de tuin.

 8. 17 Juli 2017

  Lavendel

  Lavendel

  Lavendel is een winterharde, groene dwergstruik. In de zomer bloeien op de toppen van de stengels blauw-violette bloemen met een zeer aangename geur.

 9. 29 Juni 2017

  Koffiedik kijken

  Koffiedik kijken

  Koffiedik is goed voor de tuin, het bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.

 10. 29 Juni 2017

  Pioenroos

  Pioenroos

  Pioenrozen zijn momenteel in volle bloei. Prachtig, maar door de zwaarte van de knop (en ook door regen) kunnen ze gaan hangen.

 11. 16 Mei 2017

  Ongedierte

  Ongedierte

  Elke tuin heeft wel eens last van ongedierte, zoals insecten en weekdieren. Sommige beestjes zien er onschuldig uit, maar kunnen flinke schade aanrichten aan beplanting en gazon. In de tuin kunnen schadelijke dieren soms ongestoord hun gang gaan, omdat het ontbreekt aan natuurlijke vijanden. Daarom kan het nodig zijn om in te grijpen en de balans te bewaken.

 12. 03 April 2017

  Opscheppersboxen

  Opscheppersboxen

  April is de maand voor de moestuin. Hendrik Jan heeft twee handige opscheppersboxen ontwikkeld met gereedschap voor de moestuin: 1 voor volwassenen en 1 voor kinderen.

 13. 22 Februari 2017

  De oudste snoeivorm

  De oudste snoeivorm

  Wanneer je een aantal jaren geleden, tijdens een fietstocht door het boerenlandschap, om je heen keek zag je omheiningen die veelal waren afgezet met prikkeldraad.
  Ondanks dat dit zicht nog lang niet uit het (boeren)landschap is verdwenen, zie je dat steeds meer omheiningen worden vervangen door natuurlijke vlechthagen.

 14. Toon meer nieuws