Nieuws

Kleur in je tuin

De lente test ons geduld lijkt het! In een paar weken tijd hebben we het weer van ongeveer alle jaargetijden voorbij zien komen. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar dat zonnetje, mooi weer en een fleurige tuin. Hoe help je het lentegevoel alvast een beetje aan te wakkeren? Eenjarige planten!

Vanaf ongeveer half april zijn ze overal volop te verkrijgen: eenjarige planten. Ze zijn er in de mooiste kleuren en soorten. Al die frisse kleuren dragen bij aan je lentegevoel, en ondanks dat het weer misschien nog niet is zoals we het graag willen, kunnen we met het planten van eenjarigen al wel vast onze tuinen en balkons opfleuren!

Mooie voorbeelden van eenjarigen zijn bijvoorbeeld viooltjes, (Spaanse of Afrikaanse) margrieten, tabaksplanten, zonnebloemen of het vlijtige liesje. Maar ook een lobelia, papaver en petunia zijn mooie, kleurrijke eenjarigen. Er is voor ieder wat wils! Verzorg je de planten goed, dan kun je tot ver in de zomer genieten van een weelderige, kleurrijke bloemenzee.

Eenjarigen kun je zelf makkelijk zaaien en opkweken, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon al kant en klaar in een potje kopen bij bijvoorbeeld tuincentra en bouwmarkten. Plant eenjarigen in borders, langs paden en terrassen. Zet ze in je bloembakken, in een mooie pot bij je voordeur of op je balkon.

Waar moet je op letten:

  • Maak de grond goed los voordat je de plantjes erin zet. Plaats dan de plantjes in de grond en druk de grond even goed aan. Geef wat water en eventueel voeding.
  • Verwijder geregeld de uitgebloeide bloemen, dan heb je het langste plezier van je planten.
  • Is het warm en droog weer dan hebben je planten waarschijnlijk elke dag water nodig. Controleer dit even door de aarde te voelen. Bij droge aarde: water geven!
  • Zorg dat in bloembakken en potten een teveel aan water weg kan. Dat kun je doen door gaten aan de onder -of zijkant te maken (als ze er nog niet in zitten). Maar je kunt ook een paar potscherven of hydrokorrels onderin de pot of bak doen.
  • Handige hulpmiddelen bij het planten van eenjarigen zijn bijvoorbeeld een handschepje en handharkje.

Veel plezier van de bloemen!