Nieuws

Een mooie, dichten beukenhaag

Prachtig zijn ze, die fris groene beukenhagen. En je hebt er alle seizoenen plezier van! Fris groen in voorjaar / zomer, prachtige herfstkleuren in het najaar en in de winter de bruine bladeren die toch wat privacy geven. Maar hoe krijg je die mooie dichte beukenhaag?


Planten

Ga je een beukenhaag planten? Doe dat dan in de maanden oktober t/m april. De overige maanden zijn doorgaans te warm om de beukenhaag te planten. Verder kun je tijdens vorstperiodes geen beukenhaag planten, en is het goed om er bij zonnig weer op te letten dat de wortels niet uitdrogen.

Je kunt de beukenhaag planten in een enkele rij: deze plant je sneller (ongeveer 5 a 6 planten per meter), kost je minder geld, maar geeft een minder dichte haag. Of een dubbele rij: die kost je iets meer geld (ongeveer 8 per meter), iets meer tijd maar geeft ook sneller een volle, dichte haag. Het is dus net wat je voorkeur heeft.

Heb je beukenplanten gekocht, bewaar ze dan in de schaduw en uit de directe wind anders drogen de wortels snel uit. Duurt het langer dan 3 dagen om alle beukenplanten te planten, kuil ze dan tijdelijk op totdat je ze nodig hebt.

Op de wortels van de beukenplanten zitten voor de plant belangrijke schimmels. Dompel daarom nooit de wortels onder in water want dat spoelt de aanwezige schimmels van de wortels af. Je kunt de wortels wel even nat sproeien voor het planten. Om een gezonde groei te stimuleren kun je nog een speciale bodemverbeteraar voor beukenhagen toevoegen. Die zorgt ervoor dat de planten beter aanslaan.

  • Plant de beukenplanten in een geul van ongeveer 30cm diep.
  • Vul vervolgens de grond rondom de wortels weer goed aan en druk de grond goed aan.
  • Vergeet niet om, zeker bij warm weer, de wortels van de beukenhaag nat te houden!

Snoeien
Voor een mooie dichte haag is het belangrijk dat deze 2 maal per jaar wordt gesnoeid. De ideale momenten daarvoor zijn rond april/mei en augustus/september. Snoeien doe je bij voorkeur op een bewolkte dag want teveel zon zorgt voor verbranding van de bladeren.

Heb je net een hele rij beuken geplant? Vergeet dan niet om de bovenste toppen van de haag bij te knippen, en eventueel ook de zijkanten. Dat stimuleert de groei in de breedte.


Succes!