onderwerp
 1. Hendrik Jan weet er alles van.

 2. oktober : Snoeien

  Snoeien van de Gelderse Roos

  Alleen als het echt noodzakelijk is, dode takken in zijn geheel verwijderen.

 3. oktober : Aanleg

  Aanleg van een Sierappel

  Graaf een ruim plantgat en plaats een boompaal in het gat. Plant de Sierappelboom nadat de gebroken wortels afgesnoeid zijn. Gooi het gat voor de helft dicht met zandgrond en trek de boom vervolgens al schuddend iets naar boven. Trap met de punt van de voet de grond vast en probeer zoveel mogelijk grond tussen de wortels te krijgen. Gat verder opvullen. Bevestig kruislinks een boomband aan de boom en paal. Verwijder gebroken takken.

 4. oktober : Snoeien

  Snoeien van de Vlier

  Dood hout verwijderen. Eventueel een vormsnoei toepassen als de Vlier te groot wordt.

 5. oktober : Bloei

  Leeuwebekje

  Standplaats: Volle zon. Grondsoort: Goed doorlatende grond. Hoogte/Breedte: 40 tot 50 cm. hoog. Leeuwebekjes zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren.

 6. oktober : Bloei

  Bodenbedekkende rozen

  Standplaats: Volle zon tot half schaduw. Grondsoort: Goed doorlatende grond. Hoogte/Breedte: 30 cm. Wintergroen: Nee. Winterhard: Ja.

 7. oktober : Aanleg

  Aanleg van een Leilinde

  Zet bij het begin en het einde, waar de Leilinden geplaatst worden, een houten of metalen paal in de grond en span deze met staalkabels. Ruim boomgat graven, potgrond mengen met de aarde, Leilinden planten. Bind de jonge takken vast aan de staalkabels. Overtollige takken wegknippen.

 8. oktober : Aanleg

  Aanleg van een Beuk

  Graaf een ruim plantgat en plaats een boompaal in het gat. Plant de Beuk nadat de gebroken wortels afgesnoeid zijn. Gooi het gat voor de helft dicht met zandgrond en trek de boom vervolgens al schuddend iets naar boven. Trap met de punt van de voet de grond vast en probeer zoveel mogelijk grond tussen de wortels te krijgen. Gat verder opvullen. Bevestig kruislinks een boomband aan de boom en paal. Verwijder gebroken takken.

 9. oktober : Snoeien

  Snoeien van de Hortensia eikbladig

  Snoeien van de Hortensia eikbladig

  In het najaar alle afgestorven bloemen wegknippen. In het voorjaar dikke stengels/takken tot aan de grond wegsnoeien en dode delen van de plant verwijderen.

 10. oktober : Aanleg

  Aanleg van de Ribes King Edward VII

  Plant uit de pot verwijderen. Wortels loskrabben uit de kluit. Grond spitten. Graaf met je hand of schop een gat in de gespitte grond. De Ribes King Edward VII in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken. Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren. Verwijder, indien nodig, gebroken takken.

 11. oktober : Onderhoud

  Onderhoud van Heesterrozen

  Rozen hebben veel voeding en water nodig. Vanaf de eerste snoei wekelijks bemesten en water geven. Uitgebloeide bloemen wegknippen. Blad wat afvalt moet verwijderd worden, en niet opnieuw als compost gebruikt worden ivm het voorkomen van ziektes en schimmels.

 12. oktober : Aanleg

  Aanleg van een Ligusterhaag

  Gat graven. Liguster planten. Grond goed aandrukken. Inspoelen met water. Grond vlakmaken. Organische korrelmest stof strooien. Houd een afstand aan van 4 planten per meter.

 13. oktober : Aanleg

  Aanleg van Ramblers

  Rozen in pot voor het planten goed natmaken Graaf een ruim plantgat. Haal voorzichtig de pot eraf. Plaats de complete wortelkluit in het grondoppervlak en vul het plantgat op met aarde. Aarde goed aandrukken. Aanbinden met bindbuis. Voldoende en regelmatig water geven . Rozen met een kale wortel een paar uur in een emmer met water plaatsen. Grond goed omspitten en natmaken. Voor het planten de worteleinden iets inkorten. Met een goede steekschop een v-vormige gleuf maken waarin de wortels van de roos loodrecht naar beneden geplaatst worden. Aanbinden met bindbuis. De aarde stevig aantrappen en goed water geven.

 14. Toon meer tips